2014年3月29日星期六

教育界「普選之路」研討會:劉江華X周融


        且說早前拙文已論及一堆教育界潛藏的親中組織,早前又收到香港通識教育協會講座宣傳,題為「普選之路:停步?邁步?」,嘉賓陣容鼎盛,不容有失報名參加。

陣容鼎盛,能不參加嗎?

        研討會由香港通識教育協會和「香港新動力」主辦,前者早前文章已有提及,是親中的「新一代文化協會」屬會,「新一代」宗旨其中之一為「倡導並創造條件讓青年學生認識、關心祖國,感悟、宏揚中國文化,藉此培養青年人對國家民族的歸屬感和責任感」;至於「香港新動力」倒是第一次聽,會上派發單張講該會是「帶領青年共同參與社會,建設香港,貢獻祖國」,亦會搞「政治人才培訓班,務求為有志參政、議政、論政的青年朋友提供培訓」的智庫組織。

        到了會場,禮堂中其實劃分了位置,分有「第一組」至「第八組」的座位,當時百思不解,及後又看見「公眾報名」的位置,原來是次講座既為「研討會」,亦為「香港教師重慶團出發前聚會」,大抵主辦單位怕無人黎,所以要兼搞聚會充撐場面事實上諾大可容納310人的禮堂,最終只有嘉賓十餘人、公眾報名十餘人,但重慶團友卻足有近七十人,貽笑大方。

組聚:香港教師重慶團出發前聚會


左起:劉江華(政制乃內地事務局局長)、劉世蒼副校長(香港通識教育協會主席)、周融(幫港出聲發起人)

        早已預料無咩特別,但選擇晨早十點聽講座,還是希望有那麼一點特別。不過坐兩個鐘,還是後悔無訓多兩個鐘。劉江華老油條,皮笑肉不笑咁由「歷史、憲制、政治」三點講解,由委任港督時無人有訴求話要選,到回歸後由選舉委員會間選走向一人一票直選,統統歸功於基本法。

「以前中英聯合聲明都係話由選舉或者協商產生,都無講要普選。其實普選嘅法理基礎係基本法同埋2007年人大常委嘅決定。基本法係當年草委會傾咗408個月決議,所以係199044日頒佈時都受到市民大概認同。」

之後就交代返憲制上立法步驟,同埋特區政府已透過安排議員與中聯辦交流、林鄭晚宴、上政黨解釋同訪滬等釋出善意,廣泛諮詢。一切「希望有商有量」,「過唔到就政制原踏步」。講完,一輪官腔,意料之中。

反而周融不愧係傳媒人,用大量比喻同語言偽術,引導人支持其講法。而且佢選擇企起身行到場中間講,語調豐富,比皮笑肉不笑的老油條劉江華更引人注目。半小時分享,都圍繞住和平有商有量,實際係反佔中:

2005年政改停步,我地失望,但無實際損失;但今日唔同,我地過唔到就會有佔中,就會動亂。大家睇下台灣、泰國,我地係咪想咁樣?所以我地只有邁進。

        呢種漠視背後各種政治社會同文化因素嘅比喻,將佔中喻為台灣同泰國的問題,區區當然齒冷,但在座竟然好多人點頭認同。繼續講落去,就係將佔中講成暴亂、恐嚇,係「攻擊別人、打別人」,呼籲市民SEND E-MAIL俾泛民議員,表達唔想佔中云云。總結扣緊返在座老師,話「不要將憤怒同痛恨放入小朋友同年輕人腦袋,使青少年變成只識痛恨嘅人」、「各位老師係第一行前線,亦係最後防線」。最後竟然將佔中指為「睇下阿爾蓋達、以色列、巴基斯坦」,「唔好俾仇恨掩蓋愛與和平」。真係令好多指責佔中太溫吞唔知做緊乜嘅基進泛民朋友情何以堪。

        及後半小時提問環節,都係沉悶收場。基本上無乜火花,只係問周融1,600人提委會方案、點解一定要2017唔可以等20222027、特區政府如何處理挑戰法律嘅佔中人士保障市民等等。唯一係區區問一條愛國愛港問題,斥責中央搬龍門,已經令在座其他人側目。當然轉頭劉江華就一個太極耍走了,意料之中。

        其實成個研討會講過乜?就係耍官腔同官腔。但總有人係被呢啲官腔活動影響咗,從而相信政府立場反對民間運動。周融後尾被問及係唔係所有群眾運動都係唔啱?

「其實好多時候睇你嘅理念啱唔啱,成功嘅就係成功嘅公民運動,不成功嘅其實本身就唔可以成功,因為你嘅理念不正確。好多人以為自己係正確係正義係啱晒,但只有成功先可以證明你係啱嘅先證明你嘅理念正確。」

呢種成王敗寇卻變成是否正確嘅語言偽術,會上周融講咗幾次。見在席公眾頻頻點頭,我真係被佢地吹到啤一聲。

        親中統戰組織嘅工作已完成,劉江華急步離開,周融同支持者合照,重慶團開始聚會。區區離開會場,門外旁沱大雨,天色陰沉。慨嘆無花生食,後悔無訓多兩個鐘,黯然歸家。

有商有量宣傳單張,「提名委員會提名」

沒有留言:

發佈留言